Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 19 maja 2014

Banany.

Dziś z rana parę słówek na temat bananów. :) Dlaczego o nich?
Ponieważ to jedne z moich ulubionych owoców, a przede wszystkim są niezwykle zdrowe i mają całą masę pozytywnych właściwości. Często zabieram je ze sobą na uczelnię jako przekąskę.





1. Banany są bogate w błonnik i trzy cukry – glukozę, sacharozę i fruktozę – dające im niezwykłe niemal właściwości w zwiększaniu poziomów energii.

2. Zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.

3. Jedząc dwa banany przed wzmożonym wysiłkiem dostarczamy sobie dodatkową dawkę energii i podtrzymujemy poziom cukru we krwi.

4. Jedzenie bananów chroni przed kurczami mięśni w trakcie treningów oraz kurczami nóg w czasie snu.

5. Redukują obrzęki, chronią przed cukrzycą typu II, sprzyjają utracie wagi, wzmacniają system nerwowy, wspomagają produkcję białych krwinek – dzięki wysokiemu poziomowi witaminy B6.

6. Żelazo zawarte w bananach wzmacnia krew i łagodzi anemię.

7. Dzięki wysokiej zawartości potasu i jednocześnie niskiej zawartość soli, banany są oficjalnie uznane przez FDA (Food and Drug Administration – Agencja ds. Żywności i Leków USA) za zdolne do obniżania ciśnienia krwi oraz ochrony przed zawałem serca i udarem.

8.  Działają jak probiotyki, stymulując rozwój przyjaznych bakterii w jelitach. Produkują również enzymy trawienne, które pomagają przyswajać składniki odżywcze.

9. Wysoka zawartość błonnika w bananach pomaga unormować perystaltykę jelit, co pomaga w przypadku zaparć.

10.  Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.



Uwaga! 
Jedzenie bananów nie wszystkim wychodzi na zdrowie.
 Powinni o tym pamiętać diabetycy. Owoc ten ma sporo cukrów i wysoki indeks glikemiczny - 65. Bananów lepiej unikać także przy dnie moczanowej.
 Po zjedzeniu owocu w organizmie powstaje dużo kwasu moczowego nasilającego objawy choroby.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz